Nasza oferta

Kawiarki, kafetiery

Kawiarki są podstawowym sprzętem kuchennym w każdej włoskiej kuchni, znane są na całym świecie a i w Polsce cieszą się coraz większą popularnością. To małe ekspresiki, które pozwalają w domu w kilka minut przygotować pyszną, esencjonalną kawę. Sekretem działania kafetiery jest parzenie kawy pod ciśnieniem około 1,5 bara.
Kawiarki składają się z trzech zasadniczych części: zbiornika na wodę, lejka z sitkiem na kawę mieloną oraz zbiornika, w którym zbiera się gorąca, aromatyczna kawa. Gotująca się woda pod wpływem ciśnienia gromadzącej się pary przeciska się przez kawę mieloną a aromatyczny napar powoli przelewa się do górnej części kafetiery.

Włoskie kawiarki – zasady parzenia espresso

Warto pamiętać o kilku prostych zasadach, by kawiarka długo nam służyła a przygotowywana w niej kawa była pyszna, aksamitna i bogata w smaku. Po pierwsze oczywiście woda. Dobrej jakości zimną wodę nalewamy do dolnego zbiorniczka tylko do wysokości zaworu bezpieczeństwa. Po drugie kawa. Koniecznie średnio mielona, wg znawców najlepiej średnio palona. Jeśli będzie zbyt drobna jej drobinki mogą przejść do górnego zbiorniczka kafetiery a sam napar może być zbyt gorzki. Zbyt grubo zmielona kawa podczas parzenia nie zdąży oddać całego swojego wachlarza smaków i aromatu i nie będzie miała głębokiego, wyrazistego smaku.
Równie ważne są oczywiście proporcje kawy do wody. Zwykle jest to 7 gram kawy na 1 espresso. Warto więc dobrze wybrać model kawiarki uwzględniając jej objętość, ponieważ wielkość sitka na kawę mieloną również dopasowana jest do ilości espresso, które można w niej zaparzyć. I tak kawiarka może być na 1, 2, 3, 4, 6, 9 lub nawet 10 filiżanek espresso. Jedna filiżanka ma około 40-50 ml. Dostępne są także kafetiery z reduktorami umożliwiające parzenie mniejszej ilości kawy np. 4 espresso w kawiarce na 6 espresso (Gat Opera, Gat Thema). Reduktory włoskiej firmy Frabosk można dokupić także oddzielnie.

Kafetiery aluminiowe i stalowe

Kawiarki mogą być wykonana z aluminium lub stali nierdzewnej. Te aluminiowe często mają kształt ośmiobocznej włoskiej moki, której prototypem jest kawiarka firmy Bialetti Moka Express. O niezwykłości tej kafetiery świadczy choćby fakt, że od 1933 roku cieszy się ona nieprzemijającą popularnością i znana jest już na całym świecie. Kawiarki wykonane z aluminium mogą być używane tylko na kuchni gazowej. Jeśli chcemy parzyć kawę na kuchni indukcyjnej to oczywiście jedynym możliwym wyborem jest kawiarka stalowa i to zazwyczaj o pojemności przynajmniej 4 filiżanki espresso. Wyjątkowo kawiarki Gat Konica 2 tz mogą być używać na kuchni indukcyjnej.
Wzornictwo i kolorystyka kafetier jest bardzo bogata i można dopasować je do nowoczesnych jak i bardzo klasycznych wnętrz. To co łączy je wszystkie to esencjonalne, aromatyczne espresso w prawdziwie włoskim wydaniu.
per page