Nasza oferta

Kawowi kiperzy posługują się ogromną ilością fachowej terminologii. Jednak podstawowe parametry oceniające kawę to: aromat, kwasowość, cielistość i smak.

Aromat (aroma) to charakterystyczny bukiet zapachów danej kawy. Kawy wysokogatunkowe posiadają wyszukany, złożony aromat. Wpływa on na poziom doznań smakowych jeszcze zanim spróbujemy kawy. Zapach powinien być intensywny, ale równocześnie nie przytłaczać innych zmysłów. Zapach kawy może być określany jako czekoladowy, karmelowy, ziemisty, kwiatowy czy owocowy.

Kwasowość (acidity) kawy nie jest jej negatywnym określeniem. Termin ten nie oznacza, że kawa jest kwaskowata czy cierpka. Wręcz przeciwnie, kawa tak określana jest orzeźwiająca, lekka, żywa. Kawa ziarnista czy mielona Lavazza Quality Oro jest chyba najbardziej rozpoznawalną kawą charakteryzującą się właśnie taką ożywczą kwasowością.

Cielistość (body). To odczucie konsystencji, gęstości kawy, „waga” kawy na języku. Body można opisać jako wodniste, rzadkie, lekkie, ciężkie, oleiste, maślane, gładkie. Taką esencjonalną kawę określamy jako kawę o bogatym body.

Na naszym języku jest aż 10 tysięcy kubków smakowych. Podstawowe smaki, które rozróżniamy to kwaśny i słony zlokalizowane po bokach języka, słodki na jego czubku i gorzki to kubki smakowe zlokalizowane na tylnej części języka. Aby w pełni określić smak kawy powinniśmy wziąć spory łyk kawy by oblał cały nasz język i pozwolił współgrać wszystkim odczuciom smakowym równocześnie. Fachowo smak (flavor) kawy opisywany jest jako słodycz, gorycz, cierpkość, słoność.

Ale to dopiero połączenie aromatu, kwasowości i cielistości z tym co odczuliśmy po pierwszym łyku kawy określa ostateczny smak kawy i powoduje, że jest ona tak wyjątkowym napojem.

Czytając opis kawy ziarnistej lub mielonej na opakowaniu czy odwiedzając internetowy sklep z kawą, powinniśmy zwrócić uwagę na opis parametrów kawy i wybrać tą najbardziej odpowiadającą naszym doznaniom zmysłowym. 

Wykorzystano informacje ze strony International Coffee Organization.