Nasza oferta

Zielona kawa to surowe ziarna kawy, które nie zostały wypalone. Jest to więc naturalny produkt. Kawa ziarnista podczas procesu palenia traci wiele związków ale i wiele innych związków organoleptycznych, eterycznych jest wówczas tworzona. Jednym z takich związków, które są rozkładane w palonej kawie ziarnistej jest kwas chlorogenowy. Jest to antyoksydant, który powoduje obniżenie wchłaniania glukozy z krwi a to pobudza organizm do korzystania ze zgromadzonych wcześniej zapasów. Właściwość ta powoduje, że zielona kawa wspomaga proces odchudzania. Podkreślić należy, że efekt odchudzania wzmacniany jest przez kofeinę. Kofeina jest związkiem, który występuje w wielu suplementach na odchudzanie, ponieważ jest związkiem pobudzającym nasz metabolizm. Trzeba jednak zwracać uwagę, by dobowa dawka kofeina była mniejsza niż 300 mg.

Kwas chlorogenowy jako silny przeciwutleniacz może również hamować rozwój różnych schorzeń. Dodatkowo kwas chlorogenowy oraz jego pochodne wykazują działania hepatoprotekcyjne (chronią wątrobę) oraz hamują rozwój drobnoustrojów.

Arabika czy robusta?
Zielona kawa musi być przede wszystkim świeża i z dobra jakościowo. Sklep z kawą może mieć w swojej ofercie mieszanki kawy arabiki i robusty jak i kawę tylko jednego gatunku arabiki lub robusty. Arabika jest delikatniejszą kawą, lekko kwaskowatą ale i o mniejszej ilości kofeiny. Robusta jest mniej szlachetnym gatunkiem, bardziej ziemistym i drewnianym w smaku.

Ziarnista czy mielona?
Zielona kawa ziarnista nie powinna być mielona w młynka elektrycznych!!!. Ziarna zielonej kawy są twarde i sprężyste co może spowodować zepsucie młynka. Kawę ziarnistą należy zmiażdżyć w moździerzu i ewentualnie drobniej zmielić w młynku. Dlatego też sklep z kawą VIACAFFE posiada w swej ofercie zieloną kawę mieloną, dodatkowo pakowaną w pojedyncze porcje w saszetkach.

Jak przygotować napar kawy zielonej?
Zielona kawa mielona powinna być parzona przez kilka minut. Najlepiej wypić ją pół godziny przed posiłkiem. Powinno się wypić maksymalnie 2-3 filiżanki zielonej kawy dziennie a pojedyncza porcja to 2 -3 łyżeczki zalane wodą o temperaturze ok. 90 C.

Smak zielonej kawy.
Zielona kawa ma bardzo specyficzny smak, który jest daleki od aromatycznej, esencjonalnej kawy palonej. Zielona kawa pomaga w odchudzaniu dlatego też powinno się zrezygnować z dodatku cukru czy mleka. Możemy jednak dodać do kzielonej kawy przyprawy np. kardamon czy wanilię ( blog kawa z przyprawami....). Smak zielonej kawy trochę podobny jest do smaku zielonej herbaty. Osoby, które nie potrafią zrezygnować z kawy palonej a odchudzają się mogą na przykład sięgnąć po kawę jasno paloną. Z pewnością zachowało się w niej stosunkowo więcej kwasu chlorogenowego. Dodatkowo kawa arabika jest bardziej delikatna w smaku i dlatego można ją pić bez tuczących dodatków.

Zielona kawa tylko wspomaga odchudzanie i nie zastąpi ona pełnowartościowej, zbilansowanej diety. Wiele badań wskazuje również, że równoczesne uprawianie ćwiczeń powoduje zdecydowanie szybszą utratę masy ciała.  
Opracowano na podstawie informacji prasowych i reklamowych.

Sklep z kawą Via Caffe zaprasza do zapoznania się z ofertą kawy zielonej włoskiej palarni kawy Gourmet.