Nasza oferta

Kawa w saszetkach nadaje się świetnie do domu jak i małej gastronomi czy biura. Zaletą takiej kawy jest to, że dzięki idealnie odmierzonej ilości kawy mielonej codzienne espresso smakuje dokładnie tak samo idealnie. Ma taką samą moc, smak i aromat.

Możemy spotkać się z dwoma typami systemów do parzenia kawy w saszetkach. System zwany E.S.E. ( Easy Serving Espresso) i Senseo. W obu systemach wykorzystuj się kawę mieloną (ok. 7 gram) zapakowaną w bibułę filtracyjną. Saszetki mają okrągły kształt, ale różnią się średnicą saszetki i oczywiście typami ekspresów ciśnieniowych, w których mogą być one stosowane.

System E.S.E. został stworzony przez Illy w 1998 roku w celu zwiększenia wygody w przygotowaniu espresso w domu. W systemie tym wykorzystywane są saszetki o średnicy 44 mm a kawa mielona jest dość mocno ubita. System Easy Serving Espresso to marka chroniona przez Konsorcjum Włoskiego Rozwoju i została ona znormalizowana, by konsument miał możliwość większego wybory pomiędzy saszetkami z kawą a ekspresami różnych producentów.

System do parzenia kawy w saszetkach Senseo powstał dzięki współpracy dwóch holenderskich firm Philips i Douwe Egberts i został on wprowadzony właśnie w Holandii w lutym 2001 roku. Szybko jednak zyskał popularność w całej Europie i w Stanach Zjednoczonych. Saszetki te przeznaczona jest do używania w ekspresach między innymi: Petra, Philips, Senseo, Bosh, Severin, które obsługują saszetki standardowe 7 gramowe, miękkie o średnicy 72 mm.

Niestety nie zawsze mamy oznaczenia tych systemów na opakowaniach kawy w saszetkach . Dlatego też warto zwrócić na ten fakt szczególną uwagę.

Kawa w saszetkach dodatkowo pakowana jest pojedynczo lub zbiorczo w opakowania foliowe. Zwiększa to oczywiście jej świeżość. Jeśli korzystamy z kawy w saszetkach w biurze to opakowania po kilka czy kilkanaście sztuk będą dobrym rozwiązaniem. Jeśli jednak lubimy pić rano mieszankę robusty z arabiką a wieczorem arabikę z małą ilością kofeiny to może warto mieć różną kawę pakowaną pojedynczo i korzystać z niej w zależności od potrzeby chwili:-) 

W sprzedaży dostępne są również saszetki wielokrotnego użytku (ekopods), do których można wsypać dowolną mieloną kawę. Należy wówczas pamiętać, że w ekspresach ciśnieniowych powinno używać się kawy drobno zmielonej, by wyciągnąć z niej cały aromat i smak:-)

Kawa w saszetkach może być używana tylko w specjalnych ekspresach ciśnieniowych przeznaczonych do parzenia takiej kawy, ewentualnie w ekspresach ciśnieniowych kolbowych dostosowanych do takiego systemu. Jeśli nie, jest jeszcze alternatywa dokupienia specjalnego adaptera, którego filtr jest specjalnie ukształtowany, by kawa w saszetkach mogła być stosowana. Ekspresy do parzenia kawy w saszetkach mogą mieć dodatkowe funkcje np.: mogą spieniać mleko lub można stosować równocześnie dwie saszetki, by zwiększyć moc zaparzonej kawy.

Kawę w saszetkach mogą polubić osoby, które uwielbiają prostotę i szybkość przygotowania kawy. Ponad to nie wymaga ona mielenia jest więc idealna rano kiedy chcemy wypić kawę bez budzenia dzieci:-).

Kawa w saszetkach ułatwia utrzymanie w czystości ekspresu, ponieważ nie ma fusów. Wystarczy wyrzucić zużytą saszetkę i przepłukać sitko.

System saszetek jest również pewną alternatywą dla osób, które nie do końca są przekonane do kapsułek. Przeszkadza im pewna „chemiczność” tego systemu i dość duże ograniczenie związane z brakiem kompatybilności kapsułek różnych producentów i ekspresów. 

Kawa w saszetkach ma jeszcze jedną zaletę, chyba największą: powtarzalność mocy, smaku i aromatu. Dzięki precyzji dawkowania kawa za każdym razem smakuje tak samo wyjątkowo.Opracowano na podstawie informacji prasowych i reklamowych.

Sklep Via Caffe poleca kawę w saszetkach firmy KIMBO.