Nasza oferta

French press – zaparzacz tłokowy

French press to zaparzacz do kawy, który szczególnie przypadnie do gustu osobom, które lubią smak tradycyjnie parzonej kawy, ale przeszkadzają im pływające drobinki kawy mielonej. Za pomocą tłoka z gęstym sitkiem, po procesie parzenia, bardzo łatwo i szybko można zebrać kawę mieloną na dnie zaparzacza. Dodatkowo można kontrolować czas parzenia kawy a przez to zadbać by była ona smaczna i zdrowa. Parzenie kawy powyżej 4 minut sprawia, że staje się ona zbyt kwaśna i uwalnia się  większa ilość kofeiny. Napar, po odseparowaniu kawy mielonej  należy jednak przelać do filiżanek, by ostatecznie przerwać proces jej parzenia (sitko nie oddziela szczelnie fusów od naparu kawy :-)

Praska francuska – zasada działania

French press znany jest u nas również pod nazwą praska francuska lub po prostu zaparzacz z tłokiem. Jest to dość proste urządzenie. Oprócz cylindra i obudowy zasadniczą jego częścią jest właśnie tłok z gęstym sitkiem. Jest on umocowany w środkowej części pokrywki. Po zaparzeniu kawy lub liściastej herbaty czy ziół nakłada się na zaparzacz pokrywkę z tłokiem i powoli opuszcza gęste sitko na dno dzbanka.  Nie sięga ono do samego spodu a w powstałej w ten sposób przestrzeni swobodnie może gromadzić się zaparzona kawa lub listki herbaty. Klarowny napar pozostaje oczywiście w górnej części french pressa :-)

Zaparzacza z tłokiem - budowa

Praska francuska może mieć różną pojemność. Zazwyczaj jest to 350 ml, 600 ml, 1 litr a nawet 1,5 litra. Szklana część ma z oczywistych względów kształt cylindra natomiast obudowa może mieć klasyczny lub niepowtarzalny, nowoczesny design. Zazwyczaj ta dekoracyjna zewnętrzna część wykonana jest ze stali nierdzewnej lub wytrzymałego, często kolorowego tworzywa sztucznego. Ciekawym i dość nowym rozwiązaniem jest zaparzacz termiczny o podwójnych szklanych ściankach, dzięki którym dłużej utrzymuje on wysoką temperaturę przygotowanych naparów.
Ważna, oprócz ciekawego wzornictwa, jest także solidność wykonania zaparzacza i jakość użytych materiałów. Warto także zwrócić uwagę choćby na fakt czy przykrywka ściśle przylega do szklanego cylindra, ponieważ ułatwia to nalewanie gorącego naparu do filiżanek. Nie bez znaczenia jest również budowa sitka, które powinno być dość gęste, metalowe by przygotowana kawa lub herbata była klarowna.

Jak zaparzyć pyszną kawę we french pressie?

  1. Po pierwsze kawa.

Powinna być grubo zmielona - dobrze widoczne grudki kawy. Nie zatkamy wówczas porów sitka i tłok będzie można w miarę swobodnie opuścić na dno zaparzacza zbierając wszystkie drobinki kawy mielonej. Sam proces parzenia wynosi około 4 minut i jest on stosunkowo długi co umożliwia nawet dużym grudkomkawy powoli oddać całą moc aromatycznych olejków. Nie należy jednak przedłużać tego procesu.

  1. Po drugie woda.

Woda, dobrej jakości najlepiej by miała około 95 st. C – odczekujemy 30sekund od jej zagotowania.

  1. Proporcje

Standardowo sypie się 6 gram kawy na każde 100 ml gorącej wody.

  1. Parzenie na dwie tury :-)

Kawę mieloną zalewamy wodą tylko do połowy zaparzacza i odczekujemy minutę, by uwolniła dwutlenek węgla – kawa wówczas w charakterystyczny sposób buzuje. Taki proces zachodzi intensywnie kiedy kawa jest świeżo palona.

Następnie mieszamy kawę i odczekujemy kolejne 3 minuty, by kawa się dobrze zaparzyła.

  1. Odseparowanie drobinek kawy.

Nakładamy przykrywkę z tłokiem na french press i powoli opuszczamy tłok na dno dzbanka.

  1. Degustacja :-)

Po zaparzeniu kawy powinno się ją rozlać do filiżanek, ponieważ opuszczenie tłoka french pressa nie przerywa procesu jej parzenia.

per page