Zaparzacz do kawy / herbaty La Cafetiere Classico Powiększ

La Cafetiere Classic - french press 1 litr

nowy

Materiał: stal nierdzewna, szkło 
Objętość: 1 litr

Więcej szczegółów

199,00 zł

Dodaj do listy życzeń

La Cafetiere Classic to french press, który uosabia klasyczne i bardzo uniwersalne wzornictwo. Stylowa, błyszcząca stal nierdzewna i czarne elementy obudowy elegancko komponują się ze szklanym dzbankiem zaparzacza. Oprócz niezaprzeczalnych walorów estetycznych, french press umożliwia parzenie pysznej kawy a następnie odseparowanie jej drobinek. Kawa mielona zbierana jest za pomocą tłoka z sitkiem na dnie zaparzacza.

Zaparzacz La Cafetiere to produkt angielskiej firmy z ponad czterdziestoletnim doświadczeniem, który w swych akcesoriach do kawy lubi nawiązywać do niepowtarzalnego francuskiego stylu. Łączy on jednak estetykę produktów z wysoką jakością użytych do produkcji materiałów i perfekcją wykonania. Cylinder zaparzacza został wykonany żaroodpornego szkła borokrzemowego natomiast obudowa oraz tłok z gęstym sitem to wysokiej jakości stal nierdzewna.

French press La Cafetiere Classico umożliwia zaparzenie 8 filiżanek kawy co odpowiada objętości 1 litr.

Zaparzacz do kawy z tłokiem – jak prawidłowozaparzyć kawę?

  1. Przed parzeniem kawy dobrze jest ogrzać zaparzacz poprzez przelanie go gorącą wodą.

  2. Używamy kawy grubo zmielonej (dobrze widoczne drobinki kawy). Tak zmielona kawa, podczas stosunkowo długiego procesu parzenia uwolni wszystkie olejki eteryczne i nie spowoduje zatkania sitka tylko łatwo opadnie na dno dzbanka.

  3. Zazwyczaj używa się 6 gram kawy mielonej (duża łyżka) na każde 100 ml wody.

  4. Woda powinna mieć około 95 st. (od momentu zagotowania wody odczekujemy około pół minuty)

  5. Zalewamy kawę wodą do połowy zaparzacza i odczekujemy minutkę, by uwolniła dwutlenek węgla – kawa wówczas w charakterystyczny sposób buzuje.

  6. Mieszamy kawę dolewamy pozostałą ilość wody i parzymy kawę przez kolejne trzy minuty.

  7. Powoli opuszczamy tłok zaparzacza zbierając drobinki kawy na jego dnie. 

  8. Po zaparzeniu kawy powinno się ją rozlać do filiżanek, ponieważ opuszczenie tłoka french pressa nie przerywa procesu parzenia kawy.

Napisz opinię

La Cafetiere Classic  - french press 1 litr

La Cafetiere Classic - french press 1 litr

Materiał: stal nierdzewna, szkło 
Objętość: 1 litr

Napisz opinię