Nasza oferta

French press do kawy mały Randwyck Havana 350 ml Powiększ

Randwyck Havana 350 ml zaparzacz do kawy

nowy

Materiał: stal nierdzewna, szkło, tworzywo sztuczne 
Objętość: 350 ml
Producent: Randwyck / La Cafetiere

Więcej szczegółów

85,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Randwyck Havana 350 ml to zaparzacz, który jest jednym z ulubionych urządzeń do alternatywnego sposobu parzenia kawy. Można dzięki niemu kontrolować czas parzenia kawy, który ze względu na jej smak i właściwości zdrowotne nie powinien być dłuższy niż około 4 minuty. Po tym właśnie czasie za pomocą tłoka z sitkiem można łatwo oddzielić niepotrzebne już drobinki kawy mielonej od naparu i rozlać go do ulubionych kubków. Tak przygotowana kawa nie będzie zbyt kwaśna a i ilość uwolnionej kofeiny nie będzie zbyt duża. Na koniec zostało już tylko podzielić się pyszną, klarowną kawą z najbliższymi :-)

Zaparzacz do kawy Randwyck Havana ma nowoczesne, stonowane wzornictwo. To połączenie eleganckiej czerni ze stalą nierdzewną i szkłem borokrzemowym. Wysoką jakość produktu gwarantują nie tylko użyte materiały, ale także czterdziestoletnie doświadczenie holenderskiej firmy. Dodatkowo kilka lat temu Randwyck połączył się z brytyjską La Cafetiere, która również może poszczycić się uznaniem w produkcji akcesoriów do kawy na międzynarodowym rynku.

French press Randwyck Havana  ma całkowitą objętość to 350 ml.

 Randwyck Havana– jak prawidłowozaparzyć kawę?
  1. Przed parzeniem kawy dobrze jest ogrzać zaparzacz poprzez przelanie go gorącą wodą.
  2. Używamy kawy grubo zmielonej (dobrze widoczne drobinki kawy). Tak zmielona kawa, podczas stosunkowo długiego procesu parzenia uwolni wszystkie olejki eteryczne i nie spowoduje zatkania sitka tylko łatwo opadnie na dno dzbanka.
  3. Zazwyczaj używa się 6 gram kawy mielonej (duża łyżka) na każde 100 ml wody.
  4. Woda powinna mieć około 95 st. (od momentu zagotowania wody odczekujemy około pół minuty)
  5. Zalewamy kawę wodą do połowy zaparzacza i odczekujemy minutkę, by uwolniła dwutlenek węgla – kawa wówczas w charakterystyczny sposób buzuje.
  6. Mieszamy kawę dolewamy pozostałą ilość wody i parzymy kawę przez kolejne trzy minuty.
  7. Powoli opuszczamy tłok zaparzacza zbierając drobinki kawy na jego dnie. 
  8. Po zaparzeniu kawy powinno się ją rozlać do filiżanek, ponieważ opuszczenie tłoka french pressa nie przerywa procesu parzenia kawy.

Napisz opinię

Randwyck Havana 350 ml zaparzacz do kawy

Randwyck Havana 350 ml zaparzacz do kawy

Materiał: stal nierdzewna, szkło, tworzywo sztuczne 
Objętość: 350 ml
Producent: Randwyck / La Cafetiere

Napisz opinię