Zaparzacz czarny Randwyck Verona 1 litr - french press Powiększ

Randwyck Verona 1 litr - french press

nowy

Materiał: stal nierdzewna, szkło, tworzywo sztuczne 
Objętość: 1 litr
Producent: Randwyck / La Cafetiere

Więcej szczegółów

82,00 zł

Dodaj do listy życzeń


Randwyck Verona
1 litr to french press, który polubią osoby preferujące kawę parzoną w nasz tradycyjny sposób, ale bez pływających drobinek kawy mielonej. Dodatkowo dzięki zaparzaczowi można przerwać kontakt naparu z kawą zaraz po jej zaparzeniu co sprawi, że będzie ona mniej kwaśna i o mniejszej zawartości kofeiny w porównaniu z tą parzoną bezpośrednio w filiżance.

Sama zasada działanie zaparzacza typu french press jest bardzo prosta, ponieważ po zaparzeniu kawy wystarczy powoli opuścić tłok z gętym, metalowym sitkiem, by na dnie zaparzacza zebrać wszystkie drobinki kawy mielonej. Aromatyczny napar należy rozlać do filiżanek, by właśnie nie przedłużać procesu parzenia kawy.

Randwyck Verona to eleganckie połączenie wysokiej jakości szkła borokrzemowegi i tworzywa sztucznego. Obudowa jest w bardzo uniwersalnym czarnym kolorze. Gęste sitko oraz tłok french pressa wykonane są ze stali nierdzewnej.
Całkowita objętość Randwyck Havana to 1 litr

 French press– jak prawidłowo zaparzyć kawę?
  1. Przed parzeniem kawy dobrze jest ogrzać zaparzacz poprzez przelanie go gorącą wodą.
  2. Używamy kawy grubo zmielonej (dobrze widoczne drobinki kawy). Tak zmielona kawa, podczas stosunkowo długiego procesu parzenia uwolni wszystkie olejki eteryczne i nie spowoduje zatkania sitka tylko łatwo opadnie na dno dzbanka.
  3. Zazwyczaj używa się 6 gram kawy mielonej (duża łyżka) na każde 100 ml wody.
  4. Woda powinna mieć około 95 st. (od momentu zagotowania wody odczekujemy około pół minuty)
  5. Zalewamy kawę wodą do połowy zaparzacza i odczekujemy minutkę, by uwolniła dwutlenek węgla – kawa wówczas w charakterystyczny sposób buzuje.
  6. Mieszamy kawę dolewamy pozostałą ilość wody i parzymy kawę przez kolejne trzy minuty.
  7. Powoli opuszczamy tłok zaparzacza zbierając drobinki kawy na jego dnie. 
  8. Po zaparzeniu kawy powinno się ją rozlać do filiżanek, ponieważ opuszczenie tłoka french pressa nie przerywa procesu parzenia kawy.

Napisz opinię

Randwyck Verona 1 litr - french press

Randwyck Verona 1 litr - french press

Materiał: stal nierdzewna, szkło, tworzywo sztuczne 
Objętość: 1 litr
Producent: Randwyck / La Cafetiere

Napisz opinię