Nasza oferta

Zaparzacz do kawy / herbaty La Cafetiere Optima 600 ml Powiększ

La Cafetiere Optima 600 ml zaparzacz do kawy

nowy

Materiał: stal nierdzewna, szkło 
Objętość: 600 ml

Więcej szczegółów

156,00 zł

Dodaj do listy życzeń


La Cafetiere Optima to zaparzacz do kawy angielskiej firmy, ale wyraźnie widać, że w stylizacji swoich produktów garściami czerpie z francuskiej elegancji. Połączenie błyszczącej stali i szkła sprawia, że zaparzacz do kawy jest bardzo stylowy i klasyczny i będzie ozdobą zarówno nowoczesnej jak i tradycyjnej kuchni.

Zasadniczą częścią zaparzacza typu french press jest oczywiście tłok, na końcu którego znajduje się gęste stalowe sitko. Po zaparzeniu kawy lub liściastej herbaty powoli opuszcza się tłok zbierając drobinki kawy lub herbaty na dno dzbanka. I tak w kilka chwil można cieszyć się klarownym i aromatycznym naparem w gronie najbliższych :-)

Zaparzacz La Cafetiere Optima to produkt wysokiej jakości, wykonany bardzo solidnie z dużą dbałością o najdrobniejsze szczegóły. Cylinder zaparzacza wykonany został z żaroodpornego szkła borokrzemowego a obudowa ze stali szlachetnej i tworzywa sztucznego.
 
Zaparzacz La Cafetiere ma objętość 600 ml.

French press Optima może być niebanalnym prezentem dla kogoś wyjątkowego.

French press – jak prawidłowo zaparzyć kawę?

  1. Przed parzeniem kawy dobrze jest ogrzać zaparzacz poprzez przelanie go gorącą wodą.

  2. Używamy kawy grubo zmielonej (dobrze widoczne drobinki kawy). Tak zmielona kawa, podczas stosunkowo długiego procesu parzenia uwolni wszystkie olejki eteryczne i nie spowoduje zatkania sitka tylko łatwo opadnie na dno dzbanka.

  3. Zazwyczaj używa się 6 gram kawy mielonej (duża łyżka) na każde 100 ml wody.

  4. Woda powinna mieć około 95 st. (od momentu zagotowania wody odczekujemy około pół minuty)

  5. Zalewamy kawę wodą do połowy zaparzacza i odczekujemy minutkę, by uwolniła dwutlenek węgla – kawa wówczas w charakterystyczny sposób buzuje.

  6. Mieszamy kawę dolewamy pozostałą ilość wody i parzymy kawę przez kolejne trzy minuty.

  7. Powoli opuszczamy tłok zaparzacza zbierając drobinki kawy na jego dnie. 

  8. Po zaparzeniu kawy powinno się ją rozlać do filiżanek, ponieważ opuszczenie tłoka french pressa nie przerywa procesu parzenia kawy.

Napisz opinię

La Cafetiere Optima 600 ml zaparzacz do kawy

La Cafetiere Optima 600 ml zaparzacz do kawy

Materiał: stal nierdzewna, szkło 
Objętość: 600 ml

Napisz opinię