Tygielek do kawy Frabosk Turco Lola 6 tz Powiększ

Frabosk Turco Lola 6 tz - tygielek do kawy po turecku

nowy

materiał: stal nierdzewna inox 18/10
objętość: 6 filiżanek (300 ml naparu)
kuchnia indukcyjna: nie 

Więcej szczegółów

Oczekiwanie na dostawę

49,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Frabosk Turco Lola 6 tz to tygielek do parzenia kawy po turecku. Ma on charakterystyczny kształt dzbanuszka zwężającego się ku górze, długą rączkę oraz wyprofilowaną krawędź, która ułatwia nalewanie do filiżaneczek gotowego naparu.

Tygielek do kawy Frabosk Turco to produkt włoskiej firmy. W całości wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej inox 18/10.

Tygielek Frabosk 6 tz ma objętość 6 małych filiżanek czyli około 300 ml. Oczywiście całkowita objętość jest praktycznie dwukrotnie większa, ponieważ podczas parzenia kawy po turecku napar „podnosi” się do góry.

Jak zaparzyć pyszną kawę po turecku w tygielku?

Po pierwsze kawa.

Powinna być bardzo drobno zmielona prawie „na mąkę”.

Po drugie woda.

Woda, dobrej jakości zimna. Napełniamy nią tygielek maksymalnie do połowy (kawa w trakcie procesu parzenia będzie się podnosić w naczyniu)

Proporcje

Standardowo jest to 1 łyżeczka kawy mielonej na 1 filiżaneczkę naparu plus dodatkowe pół filiżanki wody.

Cukier

Oczywiście niekoniecznie. Zwykle jest to 1 łyżeczka na każde dwie filiżanki naparu.

Przyprawy

Również opcjonalnie. Zazwyczaj jest to: kardamon, cynamon, goździki

Przygotowanie

Do tygielka z zimną wodą wsypujemy w odpowiednich proporcjach wszystkie składniki. Mieszamy całość tylko raz, właśnie przed parzeniem kawy.

Parzenie na trzy tury :-)

Stawiamy tygielek na źródle ciepła i bardzo powoli podgrzewamy go do momentu, kiedy napar zacznie się podnosić i wytworzy się piana, ale nie doprowadzamy do zagotowania kawy. Zdejmujemy tygielek z ognia na chwilę i jeszcze dwukrotnie w ten sam sposób go podgrzewamy, nie gotujemy!. Napar po zaparzeniu kawy powinien być gęsty, zawiesisty, ale przede wszystkim na jego powierzchni powinna utrzymać się piana, która jest kwintesencją smaku kawy po turecku. Jeśli zagotujemy kawę, nie uzyskamy pianki.

Odseparowanie drobinek kawy.

Można do tak zaparzonej kawy dolać wąskim strumyczkiem odrobinę zimnej wody, by drobinki kawy mielonej szybciej opadły na dno tygielka..

Degustacja :-)

Kawę rozlewamy do filiżanek tak, aby sprawiedliwie w każdej znalazła się odrobina aromatycznej pianki.

Napisz opinię

Frabosk Turco Lola 6 tz  - tygielek do kawy po turecku

Frabosk Turco Lola 6 tz - tygielek do kawy po turecku

materiał: stal nierdzewna inox 18/10
objętość: 6 filiżanek (300 ml naparu)
kuchnia indukcyjna: nie 

Napisz opinię