Nasza oferta

Zaparzacz do kawy / herbaty Bialetti Preziosa 350ml Powiększ

Bialetti Preziosa 350 ml mały zaparzacz tłokowy do kawy

nowy

Materiał: stal nierdzewna, szkło 
Objętość: 350 ml

Więcej szczegółów

101,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Bialetti Preziosa to mały zaparzacz tłokowy do kawy w niebanalnym włoskim stylu pełnym elegancji i dbałości o najmniejsze detale. Charakterystyczny dla tego zaparzacza jest wizerunek kultowego już „ludzika” – logo marki Bialetti.

Bialetti Preziosa to zaparzacz typu french press, dzięki któremu łatwo i szybko można przygotować pyszną i klarowną kawę. Tłok na końcu którego znajduje się metalowe sitko umożliwia, po zaparzeniu kawy, odseparowanie jej drobinek. Zaparzacz tłokowy Bialetti sprawdzi się również do parzenia liściastej herbaty czy ziół. 

Zaparzacz Bialetti Preziosa ma objętość 350 ml to duży kubek porannej kawy lub dwie mniejsze filiżanki dla Niej i dla Niego :-).

French press wykonany został z najwyższej jakości stali nierdzewnej inox 18/10 oraz szkła. Rączka w kolorze czarnym to tworzywo sztuczne. Przykrywka zaparzacza szczelnie przylega do ścianek dzbanka ułatwiając opuszczanie tłoka z sitkiem na dno zaparzacza i nalewanie gotowego naparu.

Zaparzacz Bialetti Preziosa można myć w zmywarkach.


Jak zaparzyć kawę w zaparzaczu tłokowym typu french press ?

  1. Przed parzeniem kawy dobrze jest ogrzać zaparzacz poprzez przelanie go gorącą wodą.

  2. Używamy kawy grubo zmielonej (dobrze widoczne drobinki kawy). Tak zmielona kawa, podczas stosunkowo długiego procesu parzenia uwolni wszystkie olejki eteryczne i nie spowoduje zatkania sitka tylko łatwo opadnie na dno dzbanka.

  3. Zazwyczaj używa się 6 gram kawy mielonej (duża łyżka) na każde 100 ml wody.

  4. Woda powinna mieć około 95 st. (od momentu zagotowania wody odczekujemy około pół minuty)

  5. Zalewamy kawę wodą do połowy zaparzacza i odczekujemy minutkę, by uwolniła dwutlenek węgla – kawa wówczas w charakterystyczny sposób buzuje.

  6. Mieszamy kawę dolewamy pozostałą ilość wody i parzymy kawę przez kolejne trzy minuty.

  7. Powoli opuszczamy tłok zaparzacza zbierając drobinki kawy na jego dnie. 

  8. Po zaparzeniu kawy powinno się ją rozlać do filiżanek, ponieważ opuszczenie tłoka french pressa nie przerywa procesu parzenia kawy.



TO TU KAWA włoska i mały zaparzacz tłokowy Bialetti Preziosa :-)

Napisz opinię

Bialetti Preziosa 350 ml mały zaparzacz tłokowy do kawy

Bialetti Preziosa 350 ml mały zaparzacz tłokowy do kawy

Materiał: stal nierdzewna, szkło 
Objętość: 350 ml

Napisz opinię